{ WELCOME }

Change Message in welcome_header.html

Музика, кино, литература...

Unread postby xhippie » Wed Jul 11, 2018 9:06 pm

- Pesto alla Genovese / Песто Дженовезе.

реших наскоро да направя домашно, но исках да е максимално оригинално, първо да кажа, че името на соса идва от приготвянето му с чукало (pestello) в хаванче. И то с чукало от чемширово дърво в хаванче от мрамор. Втората част на името е очевидна, Дженовезе т.е. Генуа, а той е в областта Лигурия, значи, продуктите трябва да са от там. Рецептата взех от италиански сайт, в него се казва, че всяко семейство прави соса на свой вкус като пропорции на продуктите, но дават основата, която аз приготвих и не съжалявам нито за времето, нито за цената, защото предупреждавам, че така приготвена излиза три пъти по-скъпа от тази в супер-хипер-дупер маркетите, но никога повече няма да купя, а ще изпробвам и други видове песто да приготвя у дома. Продуктите купих от специализиран магазин за италиански храни.
Ето от какво получих 9 бурканчета от 100 мл :
300ml зехтин от Лигурия
100 гр. сирене Пекорино Романо
240 гр. сирене Пармиджано-Реджано
150 гр. пресни листа от босилек
45 гр. кедрови ядки
6 скилидки чесън
малко морска сол за стриване на чесъна.
Може да не се хамалува толкова и да се пусне всичко в блендер

https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5BDA6B2D
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5BA2A58B
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5033
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Fri Jul 13, 2018 10:12 pm

торта с моркови

рецептата:
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 ч.л сода
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
3 яйца
1 1/2 ч.ч. олио
2 чаши настъргани моркови
ванилия
1 чаша добре изцедени парченца ананас
1 чаша кокосови стърготини


Приготвяне:
Сухите съставки (брашното, захарта, канелата, индийското орехче) се смесват в една купа и се разбъркват. Добавят се яйцата, олиото, морковите и ванилията; разбърква се с вилица, докато се смеси добре.
Добавят се ананасът и кокосовите стърготини. Слага се в намазана форма за торта и се пекат 3 блата. Може поотделно, а може просто да сложите по един кръг хартия за печене между пластовете тесто.

Между блатовете слагам крем от сирене крема, краве масло и пудра захар; понякога обаче минавам по-евтино с гладка извара, разбита със сметана и пудра захар. Може да се сложи и малко конфитюр, ако обичате по-сладко. Тортата се намазва и отгоре и отстрани, като се оставя малко от сместа. После се оставя в хладилника за няколко часа да се стегне, за да може после да се намаже с още един пласт от крема, без да падат трохи и да развалят фасона.

Междувременно няколко едри моркова се нарязват с картофобелачката на тънки ленти, които се варят в гъст сироп от една част вода и две чаши захар, докато станат гъвкави. След това морковите се използват за украса на тортата - могат да се завият на розички, а могат и да се използват като панделки за торта - подарък, каквато имаше Ането.
Ето нещо такова трябва да се получи:

ко е със сирене крема,
сирене крема към масло в съотношение 2:1, после пудра захар на вкус - за вкус някои слагат 1л. портокалова кора и 2 л. настърган джинджифил, но аз съм го правила само с ванилия.
Отиват поне 4 пакетчета сирене крема и 250 г масло, за да се намаже както трябва.

Вариантът извара със сметана е доста удачен (и по-евтин), аз смесих 1:1 гладка извара (дето се продава пакетирана) с предварително разбита сладка сметана Хопла и добавих малко пудра захар на вкус. След като се втвърди кремът, намазах отгоре с подобна смес, но с преобладаваща сметана.

Другата промяна, която обичайно внасям, е да намаля малко олиото за блата - докъм 1 1/4.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5033
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby sovabg » Tue Jul 24, 2018 8:13 pm

Привет! Сега е сезонът на зеленчуците и ми се иска да споделя как лесно, бързо и ефективно пека патладжан. Избелвам го още суров с ножче за белене на картофи, слагам го в тава, завивам с фолио(или захлюпвам с друга тава-кога как се случи)и пека във фурната.
А в духа на стоделяне на полезни храни, ето какво открих:
10-те най-полезни продукта:
1. Ленено семе
2. Нар
3. Авокадо
4. Броколи
5. Ягоди
6. Гъби
7. Орехи
8. Бобови
9. Риба
10. Ябълки


А според д-р Оз,най- полезни храни са кисело зеле, червен боб и тиква .
sovabg
User avatar
Регистриран
 
Posts: 47
Joined: Fri May 04, 2012 8:41 pm

Unread postby xhippie » Mon Aug 20, 2018 6:56 pm

sovabg wrote:Привет! Сега е сезонът на зеленчуците и ми се иска да споделя как лесно, бързо и ефективно пека патладжан. Избелвам го още суров с ножче за белене на картофи, слагам го в тава, завивам с фолио(или захлюпвам с друга тава-кога как се случи)и пека във фурната.

не съм пекла така, мерси за идеята, ще пробвам непременно,
тъкмо ми предстои да затварям в буркани патладжани [2dgq0jo.jpg.gif]
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5033
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Thu Sep 13, 2018 8:40 pm

ЛЮТИВКА

3кг чушки, месести няма значение цвета
се изпичат обелват и смилат или нарязват на ситно
/в блендера аз на по-едро смилане/
200г люти чушлета или според лютивината и на вкус
2 глави чесън накълцан също

тези продукти се слагат в тава и се пържат около 20 мин. с
1 и 1/2ч.ч. олио, 1ч.ч. оцет, 3 дафинови листа и по 10-тина зърна бахар и черен пипер

добавя се доматено пюре или 1 буркан или изварени 3кг домати

пържи се с него още 10-15 мин

добавя се магданоз и 1 с.л. сол

излизат 7-9 бурканчета от 300г, насипва се и се стерилизират около 20 мин.


Image
/МИНАЛАТАГОДИНА ТРИ ДОЗИ СЕ ИЗЯДОХА, АКО ИМАШЕ ОЩЕ И ОЩЕ ЩЯХА/
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5033
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sat Sep 29, 2018 2:26 pm

КЮФТЕТА ОТ ЧУШКИ

5-6 печени нарязани на много ситно чушки
/не смлени да не пускат вода/
250гсирене
2 яйца
2 скилидки чесън
3-4 с.л. галета
1 с.л.олио
1/2 ч.л сода
магданоз и черен пипер

Със супена лъжица от сместа се пуска в горещо олио 1см
бързо се пържат
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5033
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sun Dec 02, 2018 2:32 pm

РИБЕНА ЧОРБА
[cooking1.gif]
как я сготвих аз,
един котлет толстолоб и два сом, общо тегло около 400г
сварих ги за около 15 -20 мин, отстраних да изстиват
в друга теджера нарязах 1 глава кромид лук, един голям морков, парче целина, 3чушки и две картофчета, всичко на ситно
залях със 1,5 л. студена вода и оставих да се вари, като се свари, добавих прецедения бульон от рибата и обезкостената риба на дребни късчета,
и едно бурканче /300мл/домати вари се още 10-15 мин заедно с
половин лъжичка чубрица, половин джоджен и една лъжица девисил, накрая една връзка магданоз.

Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5033
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Previous

 

Return to КЛУБОВЕ




Users browsing this forum: No registered users and 1 guest