{ WELCOME }

Change Message in welcome_header.html

Музика, кино, литература...

Unread postby xhippie » Wed Apr 08, 2015 7:43 am

едни бързи соленки за закуска
Image
ПРОДУКТИ
1 ч.л.сол/аз не слагам, сиренето си е доста солено/
2 ч.ч.брашно
2 бр.яйца
1 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.ч.кисело мляко
200-300 гр.сирене или кашкавал

Объркват се първо продуктите, добавя се нароненото сирене или настърган кашкавал, а може и от двете
със супена лъжица топната в мазнина се гребва от сместа и се слага в намазнена тава, пекат се на 200градуса
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sat Apr 18, 2015 9:39 pm

ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Thu May 14, 2015 1:23 pm

Време на храносмилане на някои храни
Диня и зеленчукови сокове: 15-20 минути
Смесени салати от зеленолистни растения: 20-30 минути
Пъпеш, портокал и грейпфрут: 30 минути
Други свежи плодове: 40 минути
Зелена салата: 30-40 минути
Повечето задушени или сварени зеленчуци: 40-50 минути
Зеленчyци със съдържание на нишесте: 60 минути
Житни, бобови растения и леща: 90 минути
Семена: 2 часа
Ядки: 2,5 – 3 часа
Обезмаслено прясно мляко или нискомаслено свежо сирене: 90 минути
Бяло пълномаслено сирене: 2 часа
Твърдо сирене (пармезан): 4-5 часа
Белтъци: 30 минути
Цяло яйце: 45 минути
Лека риба: 30 минути
Мазна риба: 45-60 минути
Пиле без кожа: 1,5 – 2 часа
Телешко или агнешко: 3-4 часа
Свинско: 4,5 – 5 часа
Тези стойности се приемат като ориентировъчни.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Fri May 29, 2015 8:10 pm

Рецептата ми за баница със спанак, който я направи ще му дойде скъп гост [kangura_crazy.gif]

500г кори / Фамилия
500г изчистен спанак
3 яйца, 3 с.лъжици кисело мляко, 300г сирене, 2/3ч.чаша олио

спанака се нарязва и суров се обърква с останалите продукти, после се разпределя върху корите,
а корите се слагат по две една до друга като малко се застъпват, целта е да стане една по-голяма кора и съответно като се навие на руло то да е по-дебеличко,
така навити на руло и после на охлюв в тавата, отгоре нарязвам парченца масло
и във фурната, пека я на 200 градуса 30 минути
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby karma » Sat May 30, 2015 8:29 am

[236.gif] Хипи, големи благодарности за рецептата! Точно навреме, както винаги! Снощи докато се чудех каква баница да направя и ти сложи рецептата. Веднага се възползвах от нея и резултата е повече от успешен и чудесен! [3494584f.gif]
Image
Всъщност баницата я направих за задушница, и както казва Хипи, когато правя неща за помен, нещата се получават.
Бог да прости душите на нашите починали близки и да почиват в мир, на по-доброто място, сигурна съм.
Image Image
karma
романтик Асилог
 
Posts: 1250
Joined: Tue Feb 21, 2012 10:09 pm

Unread postby xhippie » Sat May 30, 2015 10:11 am

баницата ти изглежда неустоимо ,Карма ham-ham

и понеже разбрахме че наш Муци обича ичли кюфте и сутляч, да турна рецепта за сутляча, /за ичлиттата има по напред в страниците/

има много рецепти за сутляч като пропорциите са различни, на всеки според вкуса му, също варианти да е само сварен или след това и запечен,
но продуктите са едни и същи, аз избрах да сложа рецептата на майстор Октай
а тя е:


1 литър мляко
1,5 чаши ориз
1 литър вода
2 супени лъжици оризово брашно
2 чаши захар (1 или 1,5 ч според вкуса)

ориза се измива и се сварява във водата, млякото се кипва отделно и се налива към ориза,
оризовото нишесте се размива в чаша студена вода и на тънка струя се добавя като се бърка около 10 минути
накрая се добавя и захарта, ври още 1-2 минути и се дърпа от огъня, разлива в купички и се поръсва с канела

който желае може да добави ванилия, нарязани сушени плодове, варианти много, а ако реши да го направи с хубава препечена коричка,
купичките се слагат в тава с вода и на водна баня се пекат във фурната
Afiyet olsun.

Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Mon Jun 01, 2015 6:56 pm

откакто съм на диета много ми се готви, [f205c7259ed599b7b20bc2a63d8780c2.gif] направо не се удържам в кухнята, [cooking1.gif]
снощи гледам останали малко череши, три прасковки, три кайсии и какво да ги правя, вместо диетично да хапна сурови ги метнах в една плодова пита,
ей го резултата, ама хапнах само едно ню-ню, другото го раздадох да не го гледам [dash3.gif]

Image

ако и на вас ви се подмятат разни плодове може да направите тази рецепта

3 яйца
1ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер и 1 ванилия

разбърква се с миксера на доста гъсто тесто, по-гъсто от кексово,
изсипва се в малка тава, разстила се с лъжицата по намазнената тава, като се оставя малко от тестото,
нарязаните както и да е парченца плод се разхвърлят отгоре и с покриват тук-там с остатъка от тестото
на 200 градуса около 20 мин се пече, пробвам с клечка, после, който иска ръси с пудра захар, ама аз не я обичам така или иначе не сложих, но за по-хубав вид е добре да се ръсне,
обаче, кой ти гледа вида, толкова е вкусно това тесто и с тези плодове става едно такова леко и профирно, божествено е за небцето
[gdance.gif]
и цялата работа е за има няма 30 минути въртене в кухнята
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Tue Jun 02, 2015 9:19 pm

диетата не ми се отразява добре, само за ядене мисля [smeese.gif]
няма я Галя да каже някоя диетична рецепта, Ванчето я няма пък по диетите, и нито Карма или друг се включва с нещо диетично,
та се отдавам на алкохола [f205c7259ed599b7b20bc2a63d8780c2.gif] , то само айрян не може, [party0036.gif] вече излизат един по един всички плодове и сладка няма да правя, но
ПЕТАТА СУБСТАНЦИЯ - ЛИКЬОРЪТ, не отказвам

Летописите разказват, че ликьорът е бил дeстилиран за първи път през 13. век от монаха Арно де Вилньов. Той остава много доволен от резултата и впечатлен от невероятните свойства на огнената течност, я нарича петата субстанция (la quinte essence) или квинтесенцията (сърцевината на нещата).

Image
ЛИКЬОР ОТ ЯГОДИ - 1
В 2 литрово шише с широк отвор или буркан сипвате 1 л. бял ром, прибавяте 400 гр. ягоди , 200 гр. захар, и 2-3 ванилии . Бутилката прибирате на тъмно за 2 седмици .
Прецеждате, филтрирате и прибирате отново е бутилка .

Сега отново е много модерно да се прави сироп от цвят на бъз,
Image
ето и рецепта от нета, аз няма откъде да набера и се задоволявам с някоя чашка в заведение
та нямам собствен опит, но се доверявам на този сайт
http://www.supichka.com/2014/05/sirop-ot-buz.html
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Thu Jun 04, 2015 10:49 am

харесах салати от турски сайт

материали
3 тиквички
3 моркова
кисело мляко
2-3 супени лъжици майонеза
3 скилидки чесън
4 супени лъжици зехтин

тиквичките и морковите се настъргват и се запържват в зехтина
охлаждат се и се заливат с останалите продукти, престоява в хладилника и преди поднасяне се добавя пресен копър по желание

Image


Image

1 чаша сирене
1 чаша извара
1 чаша орехи
1 домат
1/2 връзка пресен копър
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка червен пипер на люспи
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Sun Jun 07, 2015 7:39 am

Да се включа и аз за диетите [smeese.gif] http://www.gnezdoto.net/fakti/1476-tain ... ovatelnost
Аз съм все на диета, иначе готвя за народа вкъщи, но не ям нищо от това което приготвям. Много бързо качвам килограми. Ям поне по килограм ябълки на ден след като прочетох тази статия за храносмилането на храните, задължително изяждам по една ябълка преди хранене и много вода поне 2 л дневно. Рецепти незнам, каквото ми попадне из нета това си приготвям иначе имам книгата за 90 дневната диета, ако някой има интерес мога да я постна. Харесва ми разделното хранене и се старая да го спазвам, признавам си на работа ми е трудно, но там ям предимно плодове.
В този сайт супичка има раздел за рецепти от разделното хранене. И аз много го ползвам защото съм много зле с мерките в готвенето а там е много добре обяснено.
Та така, ще си умра гладна и дебела [smeese.gif]
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Sun Jun 07, 2015 9:58 pm

Гале, порчетох статията дето си сложила, тенкс за нея [236.gif]
какво се сетих като видях реда:
1. За предястие - плодовете
2. Салата
3. Основното ядене започва с ориз
4. Следва сиренето
5. Чак накрая може да бъде изядено месото

в арабските страни ми е правил впечатление такъв ред на сервиране и съм се дразнела, че сервират купите с ориз или фиде и след това носят месото със сосове
и след като съм се натъпкала с вкусни фиденца не ми остава място за крехкото агнешко [smeese.gif] пък то било правилно [smeese.gif]

на 90 дневната съм навита, макар че това ядене на въглехидрати, което аз избягвам, там е доста застъпено, но пък съм чувала само положителни резултати, тоест минусови ----
чела съм я тук http://xn--90-8kcailcfd3a4cc3e.com/
ако книгата ти е електронна или PDF метни я

тези дни готвим доста ама все "лабави" манджички, все постно,
ще покажа, пък ако някой си хареса нещо да пробва

едни тиквички издълбани и пълнени с яйца сирене пресен лук перцата и отгоре кашкавал,
от издълбаното на тиквичките с още пресен лук и малко домати една яхниика,
предишния път пълнихме по друг начин тиквичките но с издълбаното направихме супа и беше много вкусна,
ето сегашните как изглеждат, супата не е мазна, въпреки че блести на снимката

Image

и едно зеленчуково печено ядене от патладжани, лук, моркови, чесън, чушки, домати и магданоз, наподобява имам баялдъ, но технологията и малко продуктите са повече
Image

значи, патладжини към 1,5 кг първо обелени нарязани на кръгчета даже и на половинки, осолени оставих 1 час да си пуснат черната вода и ги измих и изстисках добре, после ги изпържих на порции че не се събират добре в съда и да не стават варени, а точно пържени, след тях лука 5 големи глави на полумесеци, чушки нарязани и моркови на колелца,
после всичко обърках заедно в една тава, 5 доматчета, около 1/2 кг бяха май или малко повече ги обелих и нарязах и тях при зеленчука, две глави чесън на филийки и половин връзка магданоз,
другата половина като се изпече отгоре ръснах да е свежо,

PS чушките е добре да са печени, че да не се размотават люспи, а и патладжана може да бъде печен, за по диетично

малко от пържения патладжан отделих и с копър, чесън и кисело мляко
Image

мисля следващата седмица да не готвя нищо повече от салати, а и имаме и една тенджера таратор готов и като се прибера от работа първо изпивам една-две чаши от него
и ето какво си нося за работата от вкъщи, варени яйца и обелена краставица
Image

е, няма начин всеки ден да ям храна от вкъщи и се налага да хапна и нещо на заведение, обаче гледам да е мръвка и салата само,

а така ми се яде топъл селски самун да си отчупя края ама почти до средата да го отчупя [smeese.gif] и намазан с масло и дебела плочка сирене отгоре,
че може и някоя печена люта чушка изкисната в марината [947811.gif]
и пръжки даже ми се ядат, и всичко дето не съм обичала сега ми се яде, ама нямаааааааааа [dash3.gif] [dash3.gif] [dash3.gif]

та тъй неволя mini_wipetears оплаках се [kz2vx9.gif]
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Thu Jun 11, 2015 8:20 pm

Едно много лесна, лека и вкусна супичка

рецептата, която изпробвах е някъде из нета, в нея пише така

Морковена супа с топено сирене

Продукти: 1 с. л. масло 1 стрък праз или лук, ситно нарязани
300 г настъргани моркови,
2 картофа, обелени и нарязани на малки кубчета,
150 г топено сирене, нарязано на кубчета,
сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
В загрятото масло сложете праза, морковите и картофите. Разбърквайте ги за 5-6 мин. с 1 ч. ч. вода, докато се задушат и поомекнат. Залейте зеленчуците с 1,5 л студена вода, добавете кубчетата сирене и сложете супата да заври на умерен огън, като от време на време я разбърквайте, за да се разтопи сиренето по-равномерно. Подправете със сол и пипер на вкус. След като поври на слаб огън около 10 минути, супата е готова.

нашата супа - За топено сирене използвахме една кутия триъгълничета Лаваш кири с подправки,
сложихме го във врящата супа, а за подправка копър, много добре стана с копъра, без пипери и вместо масло малко зехтин, и с пресен лук

много приятна на вкус се получи, пробвайте я
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby karma » Fri Oct 23, 2015 8:38 am

Как да си направим сами сосове за ястия. 7 рецепти

Храната в България през погледна на един чужденец!
phpBB [video]
karma
романтик Асилог
 
Posts: 1250
Joined: Tue Feb 21, 2012 10:09 pm

Unread postby xhippie » Fri Oct 23, 2015 9:46 am

супер клип, не знам как им изглежда на чужденците, ама на мен всичко ми хареса [bday3.gif]
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sun Nov 15, 2015 3:28 pm

Различните видове ориз. Кой ориз за приготвяне на кои ястие е подходящ

Видове ориз според географското разпределение

В зависимост от географското разпределение има основно три вида ориз. Първият вид ори е бял ориз, който в Азия е свещена храна. В Тайланд и Индонезия се прекланят пред богинята на ориза, а в Япония има светилища на бога на ориза. В Китай и Япония изразът „сготвен ориз“ се изразява с една дума „храна“. А в книгата „Защо китайците не броят калориите“ се подчертава, че храненето е празник , а въпросът „Нахрани ли се вече?“ е само поздрав. Друг вид ориз се отглежда в Африка. И третият вид ориз е дивият, който го има навсякъде, дори и по нашите земи.

Белият и африканският ориз в зависимост от размера и формата на зърното, биват няколко вида. Всеки вид ориз има своя форма, цвят, вкус, аромат, степен на залепване.

Видове ориз според дължината на зърното

Късозърнестият ориз е с размери 4-5 мм дължина и ширина 2,5 мм. Има по-голямо съдържание на нишесте. Това го прави лепкав и по-податлив на разваряване . Има по ниско съдържание на глутен. Служи за приготвяне на някои видове ризото, паеля, пудинги, мляко с ориз.

Среднозърнестият ориз е около 5 мм и е по – закръглен от едрозърнестия. Слепва се след като изстине. За предпочитане е да се използва за приготвяне на някои видове ризото, понякога за суши и сладки блюда.

Дългозърнестият ориз е с дължина не по малко от 6 мм. Има високо съдържание на глутен. Зърната не се слепват при приготвяне, а остават отделени едни от други. Оризът изглежда блестящ и има плътност. Подходящ е за рецепти при приготвяне на пилафи. Използва се много в индийската кухня и акто цяло в азиатската. От дългозърнестият ориз най-популярни сортове са Патна и Басмати.

Разлика между бял и кафяв ориз

За стане готов за ядене оризът преминава обработка. Когато от зърната ориз се премахне само плявата и най-горната неядливата обвивка се получава кафяв ориз. След премахването на люспите и зародишите на зърната и се получава бял ориз. Белият ориз е по-траен от кафявия. Но при при него с отстраняване на люспите са отнети някои (и то полезни) хранителните вещества. Според преработката, степента на полиране, шлайфане на оризовото зърно има различни типове ориз.

Кафяв ориз или целозърнест ориз

Кафявият ориз е началото на всички видове ориз. От кафявият или пълнозърнест ориз е премахнат само най-горният неядлив слой. Така той запазва всичко ценно като хранителна стойност – минерали, мазнини, витамини, фибри. Кафявият ориз е по полезен, но по-нетраен от белия. Има кафяв цвят със зелен оттенък и натурален мирис, който може да се сбърка с мухъл. Преди употреба кафявият ориз трябва да се накисне поне половин час, като преди това се измива неколко пъти със студена вода. Отцеденият кафяв ориз може леко да се запече в нагорещен съд. На чаша кафяв ориз се слагат 2-2,5 чаши вода. Варенето продължава около 40-45 минути на слаб огън. След това се маха капака и се оставя около 10-15 минути да се охлади. Свареният кафяв ориз е по-твърд от белия. В сурово състояние трябва да се съхранява на тъмно и студено не по-вече от три месеца. Може да сложи във фризер.

Белият ориз е най-използваният ориз в българската кухня, а също така и в световен мащаб. Зърната на белия ориз са бели, гладки, почти непрозрачни заради мехурчетата въздух. Той съдържа много нишесте. Преди употреба трябва да се измие, за да не се слепват отделните зърна на ориза. С премахването на пластове от зърната, белият ориз губи от хранителната си стойност. Приготвя се на слаб огън и най-често отнема време за приготвяне не по вече от 15 минути.

Белият бланширан ориз се получава при особена технология при която първо се накисва, а след това преминава през водна пара. Следва сушене на слънце или с топъл въздух в сушилни. По този начин хранителните вещества се пренасят във вътрешността на зърната. Бланшираният ориз е полупрозрачен и има жълтеникав, кехлибарен цвят. След сваряване за около 20 минути става бял. Зърната на ориза не се слепват.

Белият полиран ориз е по-беден на хранителни вещества, но се възприема по-добре от организма. Полира се на ръка или специални машини. Зърната на ориза се покриват с глюкоза , нишесте или талк. Така придобива привлекателен търговски вид. Талкът е забранен в някои страни. Приготвя се сравнително бързо – за около 10 минути.

Белият бързосваряващ се ориз е беден на полезни вещества. Оризът е предварително варен.

Десертният ориз е белият късозърнест ориз, подходящ за мляко с ориз. След като изстине, зърната на ориза се слепват.

Ароматни сортове ориз. Това са сортове ориз, които съдържат вещества, които им придават приятен аромат и вкус.

Жасминовият ориз е дългозърнест ориз и зърната му леко се слепват при готвене. Този ориз е с приятен, лек млечен аромат се отглежда в Тайланд. Някои сравняват аромата му с този на цветя. Оризовите полета се напояват само с дъждовна и естествено чиста вода от планините. Копринено лъскавите зърна на жасминовият ориз имат лентичка по дължина. При готвене, тя леко се пропуква и се отваря невероятно нежния аромат на жасминовият ориз. Варенето на чаша жасминов ориз с чаша и половина вода става на слаб огън за 20 минути. Следтова леко се разбърква и престоява 5 минути. Сварен жасминовият ориз става снежно бял и пухкав. Има и кафяв жасминов ориз.

Оризът басмати се отглежда в някои части на Индия, Пакистан и в подножието на Хималаите. „Басмати“ на хинди означава „ароматен“. Може би аромата на ориза басмати се дължи на планинския климат на местата, където се отглежда. Има бял и кафяв ориз басмати. Той е дългозърнест ориз и зърната му се слепват. Това прави ориза басмати подходящ за приготвяне на оризови топки. Ориза е подходящ е за пилафи. Ориз басмати намира широко приложение в аювердичната кухня. Добре е оценен в иранската кухня.

Арборио ориз е един от най-популярните сортове ориз в Италия. Оризът арборио е мек, със закръглени зърна и се сварява за около 20 минути. При готвене топлината не достига до вътрешността на зърната ориз. Те трябва да останат al dente. Препоръчва се малко преди да е готов оризът арборио да се отнеме от котлона, за да абсорбира водата в топлата тенджера. Зърната на ориз басмати запазват формата си. Най-подходящ е за ризото и супи. Оризът арборио за ризото никога не се мие, за да се запази нишестето, което придава кремообразен вид на ризотото. Други подходящи видове ориз за ризото са балдо и падано.

Тексмати ориз е нещо средно между басмати и дългозърнест бял ориз. Той е по-лек на вкус от басмати. Тексмати ориз изглежда пухкав след като се свари.
УЕХАНИ ориз Уехани ориз е от семейството на басмати. След сваряване прилича на див ориз.

Други видове ориз

Глутенов, японски, сладък ориз. Този вид ориз не е нито сладък, нито съдържа глутен. Глутеновият ориз е късозърнест, зърната се слепват и затова е незаменим в рецептите на азиатските кухни за приготвяне на суши и десерти.

Черен, лилав, императорски, забранен ориз. Според легендата този ориз е бил привилегия на императора и забранен за простосмъртните. Черният ориз, който по-точно е лилав се измива многократно преди варене. Черният императорски ориз е по-твърд от белия и се вари много по-дълго време около час и половина. Някои препоръчват оризът да се накисва преди варене. Вкусът му е по-тежък в сравнение с другите видове ориз. Желателно е черният ориз да се комбинира с бял ориз. Съотношението черен ориз към бял ориз се определя различно, 1:3, а други препоръчват съотношение 1:5. А съотношението ориз вода е 1:3.

Хималайският червен ориз е подобие на хималайския кафяв ориз, но с червени люспи.

Дивият ориз е най-витаминозен и най-скъп. Дивият ориз е тъмно кафяв или черен. Различен е от кафявият ориз. Има аромат на кестени. Дивият ориз бива два вида – с дебели зърна и с тънки зърна. Дивият ориз с дебели зърна е много твърд. Трябва да се кисне 4-5 часа и след това се вари около час. Тънкозърнестият див ориз се приготвя за около 30 минути

За какво се използват в кулинарията различните видове ориз. Кой ориз на кое ястие подхожда и как да варим различните видове ориз…

КАФЯВ ОРИЗ – След измиване, се накисва за една нощ, сварява се и така кафявият ориз може да се използва за плънка на баница заедно със сирене. Кафявият ориз може да се приготви с гъби, леща, грах, домати и други зеленчуци, пилешко и свинско месо. Оризът може да се включи и в рецепти със салати. Препоръчва се след измиване, накисване, отцеждане от водата, кафявият ориз да се запече в нагорещен съд и след това продължава процеса на готвене.
Други предпочитат по-дългата процедура. Обилно измиване на кафявият ориз. Слага се на котлона в тефлонов съд със вода в съотношение 1:1 докато водата се абсорбира. Оризът отново се измива и така процедурата се повтаря 4-5 пъти и накрая се вари. Кафявият ориз е препоръчителен при диети.

ЗА КАКВИ ЯСТИЯ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВИДОВЕТЕ ОРИЗ

БЯЛ ОРИЗ Белият ориз може да се използва както при постни ястия, така и месни. Оризът се готви се на слаб огън със захлупен капак. След като е готов се оставя 10 минути така преди да се сервира. Служи за плънка на лозови, зелеви и други сърми.

ДИВ ОРИЗ Дивият ориз служи за приготвяне на пилаф. Подходящ е за супи, салати, гарнитури и дори десерти. Добре се съчетава с тиква и диви кестени.

ГЛУТЕНОВ ЯПОНСКИ СЛАДЪК ОРИЗ намира широко приложение в японската кухня при приготвяне на суши и десерти.

БЛАНШИРАН БЯЛ ОРИЗ подходящ е за приготвяне на ястия с зеленчуци, грах, зеле, тиквички, домати, патладжан, гъби. Бланшираният ориз се използва като гарнитура на месни ястия. В китайската и индийска кухня с бланширан ориз се правят бързи и пикантни ястия. Панино е един от най-популярните видове бланширан ориз.

ДЕСЕРТЕН ОРИЗ Зърната на десертният ориз се слепват. Подходящ е за мляко с ориз.

ЖАСМИНОВ ОРИЗ Жасминовият ориз е подходящ за посни и месни ястия, морски дарове, зеленчуци, риба и плодове. Препоръчва се да не се комбинира с ароматни съставки като горчица,мед за да не загуби от аромата си.

БАСМАТИ Ориз басмати се използва в арабската кухня при приготвяне на телешко. Басмати се включва в рецепти за пилаф, зеленчуци, оризови топки.

АРБОРИО Ориз арборио е най-подходящ за ризото. Балдо и падано също са известни сортове ориз. Може да се използват и за супи.

ГЛУТЕНОВ ОРИЗ Глутеновият ориз е изключително подходящ за суши и десерти.

ЧЕРЕН ЛИЛАВ ОРИЗ Лилавият ориз е подходящ за гарнитури в комбинация с бял ориз. Някои приготвят с него ястия, месни и безмесни.

ХИМАЛАЙСКИ ЧЕРВЕН ОРИЗ подходящ за екзотични ястия.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Fri Nov 20, 2015 2:06 pm

Ето как да си приготвите истински турски чай вкъщи:
Нужен е чайник на два "етажа" или два чайника един върху друг. Турският чай е черен чай. Запарва се, целта е да се образува "концентрат", който при сервиране се разрежда. В долния чайник се налива вода. В горния чайник се слагат около 5 с.л. турски чай. Поставят се един върху друг и се оставят на среден огън. 5 минути след като водата в долния чайник започне да кипи двата чайника се отстраняват от котлона. Изчаква се една минута (целта е процесите на кипене в долният чайник да са спрели).
В горният чайник се сипва вода от долният чайник, количество - да покрие с 1-2 пръста чая визуално. Слагат се един върху друг и се поставят отново на котлона. Котлона се намаля. Запарват се около 15-20 минути.

Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Wed Dec 02, 2015 11:02 pm

Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby karma » Wed Jan 20, 2016 8:43 am

Кои билкови растения за кое ястие подхождат!

Image
Билките добавят разнообразен вкус на храните, но не всякакъв зеленчук е съвместим с всеки кулинарен вкус на билковите растения.
Някои билки имат силен аромат, докато други са по-нежни, поради което трябва да знаете как да ги съчетавате.
Следва таблица най-популярните храни и някои от билките, които ги допълват.
http://po-krasivi.net/35872/koi-bilkovi ... zhdat.html
karma
романтик Асилог
 
Posts: 1250
Joined: Tue Feb 21, 2012 10:09 pm

Unread postby xhippie » Wed Feb 01, 2017 10:44 pm

ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Wed Oct 18, 2017 9:26 pm

Рибен Кокореч
Image
по рецептата рибата е платика, но и с хек така:
2 риби обезкостени /около 500г риба
2 супена лъжица зехтин
3 скилидки чесън
5 чушки сиврия
2 супени лъжици кедрови ядки
1 супена лъжица чушково пюре, подлютено може
1 чаена лъжичка черен пипер
1 супена лъжица соев сос
5 клона пресни мащерка
2 клона прясна мента
1 буркан кисели краставички на ситно
Чушките се нарязват на ситно и се пържат в зехтина, добавя се рибата на парчета,
след нея останалите продукти по описания ред, бърка се непрекъснато,
така че рибата се накъсва на ситно

https://www.youtube.com/watch?v=S8ZMXMWxuJM
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5035
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

PreviousNext

 

Return to КЛУБОВЕ




Users browsing this forum: No registered users and 1 guest