- Pesto alla Genovese / Песто Дженовезе.
реших наскоро да направя домашно, но исках да е максимално оригинално, първо да кажа, че името на соса идва от приготвянето му с чукало (pestello) в хаванче. И то с чукало от чемширово дърво в хаванче от мрамор. Втората част на името е очевидна, Дженовезе т.е. Генуа, а той е в областта Лигурия, значи, продуктите трябва да са от там. Рецептата взех от италиански сайт, в него се казва, че всяко семейство прави соса на свой вкус като пропорции на продуктите, но дават основата, която аз приготвих и не съжалявам нито за времето, нито за цената, защото предупреждавам, че така приготвена излиза три пъти по-скъпа от тази в супер-хипер-дупер маркетите, но никога повече няма да купя, а ще изпробвам и други видове песто да приготвя у дома. Продуктите купих от специализиран магазин за италиански храни.
Ето от какво получих 9 бурканчета от 100 мл :
300ml зехтин от Лигурия
100 гр. сирене Пекорино Романо
240 гр. сирене Пармиджано-Реджано
150 гр. пресни листа от босилек
45 гр. кедрови ядки
6 скилидки чесън
малко морска сол за стриване на чесъна.
Може да не се хамалува толкова и да се пусне всичко в блендер
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5BDA6B2D
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5BA2A58B