{ WELCOME }

Change Message in welcome_header.html

Музика, кино, литература...

Unread postby galiateneva82 » Sun Jun 29, 2014 10:42 am

xhippie wrote:тази сутрин се събудих с мерак да забъркам нещо лесно [viannen_10.gif] , нещото е като Добруджанки, но не съвсем

3ч.ч. брашно + 1 ч.л. сода + 1 кофичка кисело мляко + 200г настърган кашкавал
така е по рецепта, но аз смесих сирене и кашкавал
забърква се лепкаво тесто, от което слагах със супена лъжица в намазнена тава, 20 броя
точно се хванаха в тавата от фурната
отгоре ги притиснах с парченце масло и поръсих с малко наст. кашкавал
в загрята на 180 градуса фур се пекат 25 мин

станаха отвътре пухкави, отвън хрупкави [cookies.gif]
ImageImage



приготвих ги вече ,децата много ги харесаха
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Tue Jul 01, 2014 8:56 am

радвам се, аз ги правих и втори път, но не ги допекох достатъчно или кашкавала не беше добър и не станаха хрупкави, [f205c7259ed599b7b20bc2a63d8780c2.gif]
но картофения пай го препоръчвам горещо, много го одобриха всички почерпени и особено на другия ден студен беше супер

Няколко начина да измием качествено плодовете и зеленчуците си
http://www.zemianazaem.com/archives/129
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Tue Jul 01, 2014 10:32 pm

И огретена ще се пробва, наскоро правих огретен с тиквички, дори в момента го приготвям [smeese.gif] децата много го харесаха. Чудесно ястие за лятото пък и полезно.
Правя го по следния начин: тиквичките се почистват и измиват, нарязват се на кубчета, ленти дебели 1 см или както на вас ви харесва, бланшират се в подсолена вряща вода. Смесват се яйца, сирене, кисело мляко, копър и настърган лук. В намазнена тава се нареждат тиквичките върху тях се слага част от сместа с яйцата и т.н.Завършва се с яйчена смес, пече се в предварително загрята фурна. Сигурно може към края на печенето и с кашкавал да се поръси, но аз не съм слагала.
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby galiateneva82 » Sun Jul 20, 2014 2:25 pm

Това е днешната закуска - Бухтички

Необходими продукти
1 кофичка кисело мляко
брашно колкот поеме
1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.л. сол
1 щипка захар
Приготвяне
Содата за хляб се изсипва в киселото мляко и се разбърква, оставя се да „шупне“.
Добавят се двете яйца и отново се разбърква. Малко по малко се добавя и брашното(колкото поеме), солта и захарта, като сместа се размесва с ръце до получаване на гладко тесто. Ако е прекалено лепкаво се добавя още брашно.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 4-5 мм и се нарязва на ромбове.
http://merudia.bg/buhti/

Аз омесих тестото снощи, сложих го в хладилник и тази сутрин го оставих да се отпусне за 1 час и изпържих бухтите или могат да се нарекат и мекици. Може да се правят с плънка от сирене или мармалад, вкъщи на почит са солените. Вземате топка от тестото разтегляте и в средата се слага желаната плънка.

Прасковки


6 ч. ч. брашно
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче амонячна сода (10 г)
50 г смлени орехи
жълта и червена сладкарска боя
250 г шипков мармалад
кристална захар за овалване
листа риган за украса
http://www.bonapeti.bg/your_recipes/Praskovki/ тук има подробно обяснено как се приготвят, децата много ги харесаха
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby galiateneva82 » Tue Jul 29, 2014 7:49 am

Гюзлеми

Продукти за тестото:
~ 450 мл. вода
1/2 кубче мая (20гр.)
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
~ 1 кг. брашно и още малко за точенето

сирене и олио за пълнежа
масло за намазване

Приготвяне:
* Пресятото брашно се поставя в дълбока купа.
* Прави се кладенче, в което се поставя солта, захарта, оцета и олиото и топлата вода. Прибавя се маята.
* Разбърква се, докато стане гъста, лепкава топка, след което се изважда върху набрашнена повърхност и доомесва - да се получи меко, еластично тесто.
* Оставя се за 30-40 мин. на топло място и покрито.
* Разделя се на 10-12 топки.
* Всяка се разточва на тънка кора (е, не чак толкова, че вестник да четем през нея, но все пак - тънка трябва да бъде)
* Всяка кора се намазва с 1-2 лъжици олио, поръсва със сирене и и завива от четирите страни, така че да се получи квадрат.
* Приготвените квадрати се отделят встрани на хартия или кърпа и едва, когато всички са готови се пекат. ( тъй като са набрашнени, те не залепват, а за да не съхват е хубаво да се покрият със свежо фолио или влажна кърпа).
http://pep-4o.blogspot.com/2013/06/blog-post.html


Децата много ги харесаха, пак ще им направя
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby galiateneva82 » Tue Jul 29, 2014 10:51 pm

Пандишпаново руло

Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар (6 равни с.л)
1 ч.ч. брашно (6 равни с.л)
1 каф.л. сода бикарбонат с 1 ч.л. оцет
2-3 ванилии (1 ампула течна)
щипка сол
фино настъргана кора от лимон (по желание)

сладко/мармалад (1 бурканче 300г), сладкарска сметана (300г) или крем (по желание) - за пълнеж

глазура, пудра захар или сметанов крем - за намазване отгоре

Приготвяне:
* Отделят се белтъците от жълтъците.
* Белтъците с щипката сол се разбиват на сняг.
* Жълтъците със захарта се разбиват до пълното и стопяване (при докосване на сместа да не се усещат кристалчета захар)
* Прибавят се ванилията, лимоновата кора и пресятото брашно- лъжица по лъжица.
* Смесват се жълтъчната смес със разбитите белтъци - от жълтата смес на части се добавя към белтъчния сняг и се бърка със шпатула или дървена лъжица, за да не спадне сместа и така до пълното и хомогенизиране.
* Изсипва се върху хартия за печене поставена в широка тава ( 40/34см)
* Пече се в загрята на 190-200 градуса за около 10 мин. - до златисто.
* Изпеченият блат се обръща върху поръсена с пудрена с пудра захар хартия за печене, или кърпа без власинки.
* Хартията от печенето се отлепва от блата той, заедно с новата хартия или кърпата се завива на руло. Така завитото се завива в още една кърпа и се оставя да изстине.
* Сметаната ( студена, престояла поне няколко часа в хладилник) се разбива до твърди върхове.
* Изстиналия блат се развива внимателно и се намазва първо със сметаната, после със сладкото (или с какво искате по желание) , след което се навива на стегнато руло.
* Поръсва се с пудра захар, или украсява се с бита сметана, крем или глазура( по желание. Тук половината и не удостоено с фотосесия е поръсено с пудра захар, а тази половина от фотосесията е намазано с лимоновата глазура на д-р Йоткер ).

* Рулото се оставя да престои в хладилник поне 2 часа, преди да се нареже.

http://pep-4o.blogspot.com/2014/04/blog-post_13.html


Получи се невероятно руло, блатът е голяма играчка, но си заслужава.
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Thu Aug 07, 2014 10:26 am

phpBB [media]
[28326_842.GIF] [28326_842.GIF] [28326_842.GIF]

известните-ястия-–-чий-имена-носят http://sharemykitchen.com/bg/curiousiti ... %8F%D1%82/

Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Wed Sep 03, 2014 11:00 pm

[smeese.gif] Image

"Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе..."

Така казваше едно време чичо Ваньо, докато избърсваше мустак с ръкава си, а леля Пенка ревеше скришом, защото никога не успяваше да направи боба като свекърва си. И ние с Буба ревяхме, защото не искахме да ядем боб, а ни плашеха, че ще ни го изсипят в гърба. Не ни пускаха да играем, докато не си изядем боба.
До последната лъжица.
Вероятно от тогава го недолюбвам и не проявявах желание да овладея изкуството на бобоготвенето.

Първото ми гадже ме заряза, когато с три години закъснение разбра, че не мога да готвя боб. Беше болезнено. Беше сълзливо. Прекарах три дни заровена в готварски книги и сополи, докато осъзная, че не мога да се справя. Успях да изкрънкам комши да сготви една тенджера боб... в името на любовта и разбирателството. И накрая, докато младежа омиташе боба каза : "Не е като на мама. Тя го прави на чорба, не на яхния. В глинено гърненце. "

В този момент осъзнах разрушителната сила на Мама и ме обзе желание да й (завра) прибера гърненцето в (гъ...) долапа. Това обаче, не промени факта, че не можех да готвя боб и той си тръгна. Няма боб - няма любов.

Болезнените спомени ме атакуваха, когато Владко се обади, че се е прибрал от Испания и много, ама много му се яде... Познайте какво! Мнеее, не мусака. Боб!
Човек, който осем месеца в годината си пече четирибуквието по разни плажове, смуче коктейли и разтрива мацки и бам! Прибира се в България да се напълни с боб.
Щото у Испания като нашия боб нЕма. И ме изнуди.
Пет години ми носел раницата до училище за единия боб. Като си дойде, та да му сготвя.
Въпреки, че знае, че членувам в кръжока "кунки в гъзунки" настоява да му сготвя боб. Че и успява да ме навие накрая.

И така... извади си Блонди ръцете от онова ми ти място, запретна ръкави и...грабна телефона.
Като една модерна блондинка си заврях "свободните ръце" (не онези горните) в ушите, а комши започна да провежда дистанционно обучение.
" Значи...трябва ти тенджера под налягане, фасул, лук, домати, пипер, джоджен, сол и вода."
Аха. Тичам до магазина да набавя всичко.
Обаждам се за следващите инструкции.
Комши казва, че тя накисва фасула, за да уври по-бързо. После в тенджерата под налягане за 10 минути. Отцеждаме. Слагаме нова вода. После запържваме лука и доматите, слагаме подправките, варим още 10 минути без капак и...Воала!

"Ще се справиш ли?", пита малко плахо комши. " Е, ще се справя разбира се! Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!"
Затварям телефона и започвам по план.
Накисвам боба. Забравих да питам колко се слага, та обърнах целия пакет, да не се окаже, че не стига. Двайсет минути наблюдавам процеса на киснене. На чорапите толкова им трябва долу-горе, значи и на боба са му достатъчни. Слагам в тенджерата под налягане и пълня вода мълко под ръба. След 10 минути, когато уж трябва да извадя боба, клапанът на тенджерата започна да подскача.
Звук като от сирени на 2-ри юни.
Предусещам, че след малко ще стържа скапания боб от тавана.
Не! Ще накарам Владо да го стърже!

Решавам, че боба е сварен и го понасям към мивката за голямото цедене.
За по-лесно отливам направо водата в мивката. Парата обаче ми запотява очилата, което води до смущения в картината, обръщане на тенджерата и мивка, пълна с боб.
Добре, че имам мрежичка на сифона, та възпрепятства отпътуването на ля фасоля по неведомите пътища канални.

Тука вече трябва да се намеси комши.
Звъня. "Събери фасула в гевгир, изплакни го и го сложи пак да се вари."
"Ами ако нямам гевгир? В шепички може ли?" "Може." - казва комши и се успокоявам, че се справям добре. Щото можеше и по-зле да е.
Можеше цайсите ми да паднат в тенджерата и да видиш тогава как гледам на боб.
Слагам за второ варене и зяпам как се джуркат бобчетата следващите 10 минути.
Пържа лука, доматите, слагам подправките.
Престрашавам се да опитам, ама само от чорбата, без зрънца.

Нещо му липсва на тоя боб. Обаче ме е срам пак да се обадя на комши.
"Бе аз що не взема да видя в нет-а", казвам си и задавам "боб" на Гугъл.
Той ме изстрелва директо във форума на БГ-мама.
Е, баш на място попаднах! БГ мамите знаят как се готви бобец.
Знаят поне 188 начина + тайните рецепти на свекървата.
Е, те тоя път ще го докарам! И на Владко ушите му ще плющят.

Чета, че едната слагала малко ракия, да омекнел хубаво (боба де). Ама не казва колко е това "малко". Като знам на тати мярката, малко е около 150-200 мл.
Хаквам една чаша ракия в боба. Да омекне.
Другата слагала босилек 3-4 стръка. И снимка на босилека сложила. Решавам да не рискувам с треволяците пред блока (че съседите си разхождат кучетата там) и тичам до магазина. Хаквам и ригана вътре. После разбрах, че босилека е друго, но Владко треволяците не ги разбира.
Третата сгъстявала боба с брашно. Колко брашно?
Тия жени, да им се не види, мерилки нямат ли?
Отварям пакет брашно. За по-лесно решавам, че ще тръсна направо от пакета, пък то като се сгъсти ще се види.
Тръснах. Половината пакет.
Изплъзна ми се някак от ръката. Издигна се брашнен облак, чу се леко "пльос" и пак зацапах остъклението. Мамка му и очила!
Освен боба, лука и подправките, на повърхността изплуваха и множество брашнени топчета. И голямата топка в средата.

Е, кво пък! Ще ги разбъркам с дървената лъжица и те ще се разбият.
Бърках. После взех тел за разбиване. Пак бърках. Нямат разбиване.
Грабнах миксера и...пляс в тенджерата. Разбиха се скапаните топчета.
Фасула малко подрънча, малко излетя като надигах миксера, но то без зян не може.
Обаче пък се сгъсти чорбата. Като за мекици се сгъсти.
Дървената лъжица залепна в средата и за момент помислих, че покрай вълнението и бегемамиците им съм метнала и Поксипол вътре.
Установих, че боба ми май не става за ядене.
Ама аз така не се предавам. Аз блондинка ли съм или (лукова...) не съм?!
Грабвам две кутии и се замъквам до ЖП стола. Там винаги има боб.

Прибирам се и точно успявам да изсипя боба в тенджерата, когато Влади и Пацо пристигат.
Опукаха половината и по едно време Владо изтърси :" Много хубав боб, ама не е като на мама. Да видиш мама какъв го прави!".

Прав беше чичо Ваньо навремето... "Да сготвиш боб, Пено, не е като да си чешеш з..ника! Бобът е изкуство, а не можеш ли един боб да сготвиш, няма кой да те вземе. "

Та така! Аз боб не мога да готвя.
Ще си търся мъж, който не яде боб. Или ако яде, поне да може да си го сготви сам.
Щото какво от това, че имам седем китеника, две тъкани пътеки и пълен кашон дантелени каренца чеиз, като един боб не мога да сготвя.
А той боба движи любовта. На мама боба.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Fri Sep 05, 2014 6:55 am

един цитат от "Любов по време на холера" на Маркес доказва за пореден път, че любовта на мъжа минава през стомаха [smeese.gif]

"...Ако нещо й действуваше убийствено, то бе непрекъснатата верига на всекидневното хранене. Защото ястията не само трябваше да бъдат готови навреме, но да бъдат съвършени и точно тези, които той искаше, без да го питат предварително. Ако тя го попиташе някой път, просто като един от безбройните безполезни домашни ритуали, той отговаряше, без да вдигне поглед от вестника: „Какво да е.“ Казваше го искрено, по своя приветлив начин, защото по-непретенциозен съпруг човек не можеше да си представи. Но седнеха ли да се хранят, то не биваше да бъде какво да е, ами точно каквото той искаше, без никаква грешка: месото да няма вкус на месо, рибата да няма вкус на риба, свинското да няма вкус на сланина, пилето да няма вкус на перушина. Дори когато не беше сезон за аспержи, трябваше да му намира на каквато и да било цена, та да се радва той на уханната си урина. Тя не винеше него, винеше живота. Но пък той беше безпощаден персонаж от живота. Достатъчно беше и най-лекото подозрение, за да отстрани чинията пред себе си с думите: „Това ястие е готвено без любов.“ ...
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sat Sep 06, 2014 9:39 am

ей тази салата или гарнитура я препоръчвам много, но гледайте клипа, не описанието
http://www.24kitchen.bg/recipe/pilaf-s-fide-i-zrial-bob
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Wed Nov 05, 2014 9:11 am

Рецепта за фондан
1 пак. желатин (10гр.)
50мл. вода
1чл. глицерин (продава се в аптеките)
500 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
В малък метален съд се поставят желатина и водата. След набъбването му -15 мин. , сместа се поставя в по-голям съд с гореща вода и на водна баня се разбърква до разтварянето на желатина.
Внимание: Течността трябва да се избистри, но да се внимава да не се пресече. Т. на водата в съдът не трябва да достига 100 С.
След леко охлаждане на желатина се добавя 1чл. глицерин, разбърква се добре и на части се прибавя фино пресятата(2-3 пъти) пудра захар. Сместа се до омесва върху плот до получаване на средно меко тесто.
Внимание: В повечето случаи НЕ поема цялото количество пудра захар.
Готовото тесто се опакова добре в свежо фолио и може да се съхрани в хладилник за 2-3 месеца.
Препоръки:
1. Ако приготвеното тесто е за покриване на торта , желателно е неговата консистенция да е по- мека( с по-малко пудра захар), за фигурки обратното.
2. Също така е препоръчително, оцветеното тесто да отлежи в хладилник поне ден. Така се постига по-наситен цвят и не се променя консистенцията както при оцветяването непосредствено преди работа с тестото.
3. Затоплянето на тестото може да се извърши в МФ за 10 сек. на ниска мощност.
4. С тестото може да се работи с намаслени ръце.
5. При разточване за чаршаф -за покриване на торти. Повърхността на плота предварително се поръсва с нишесте или пудра захар.
Пример: http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=e ... re=related
6 . Задължително преди покриване с чаршафа тортата се измазва с крем на маслена основа или ганаш. Никога не се покрива върху сметана, защото тя размеква покритието, причинява неговото разкъсване и свличане.
7. Ако желаете цветът на покритието да е идеално бял, то това е тестото, защото марципан Варна е с по- матов отенък, заради маслото и брашното, което се използва в рецептата.

8. Ако работите с течни бои е желателно да не боядисвате директно тестото , защото се разваля неговата консистенция. Може в малка чашка да смесите пудра захар с няколко капки боя на гъста каша и след това да се прибави към тестото. Цветът е по- наситен и няма промяна в консистенцията на тестото.
Видео как се работи с него https://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl= ... re=related
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Tue Nov 11, 2014 8:15 pm

tova mnogo slojno az pravq fondan samo sis zahar
shte ti dam rezepta po natam
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Tue Nov 11, 2014 10:22 pm

Такъв фондан правих, много добре се получава. Сега сме на мъфини - всякакви сладки, солени
Солени мъфини
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby galiateneva82 » Tue Nov 18, 2014 11:07 pm

Днес за вечеря приготвих Пиле по гръцки, мисля че добре се получи


Продукти:
4 пилешки цели бутчета (моите са по ок. 400гр.)
1 и половина лимони
7-8 скилидки чесън
по 1 кафяна лъжица: сол, риган, черен и червен лют пипер (или сладък, за необичащите люто)
1 кубче бульон - пилешки
3-4 с.л. зехтин
шепа маслини (аз имам "Червена Реджина", безсолни, големи, с много месо - половината цели с костилка, половината почистени, нарязани)
50 мл вода
50 мл бира

Скилидките чесън се счукват, кубчето бульон се стрива ситно.
* Прибавят се всички подправки, сока от половиния лимон и зехтина, разбърква много добре сместа.
* Бутчетата се намазват хубаво със сместа, като тя се втрива в тях и нареждат в тавата за печене.
* Целия лимон се нарязва на кръгчета и нарежда по бутчетата.
http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby galiateneva82 » Sun Dec 14, 2014 12:01 pm

Това беше днешната закуска
Продукти:
1 пакет фини кори за баница (400гр. - 15 листа) (тавата е правоъгълна с р-ри ~ 22/ 40см)
~ 400/500 гр. сирене
5+1 яйца
1 бакпулвер
3 пълни с.л. брашно
150 мл вода (газирана; лимонада)
80гр. масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио

Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва с масло/олио.
* Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (онова 80гр).
* Към тях се прибавя брашното и бакпулвера; разбърква се.
* Сиренето се натрошава.
* Взема се 1 кора, намазва се с по една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде).
* Върху нея се поставя още една кора. Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес.
* Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене.
* Трите кори се завиват на руло и поставят в тавата, която при мен е така премерена, че рулото от кори - поставено по дължината и - е съвсеем леко набрано.
* Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори.
* Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части).
* Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме надолу.
* Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните 2-3 лъжици олио.
* Пече се в предварително загрята фурна на 190* на средна скара, до зачервяване.
* Изважда се от фурната и :) тъй като ние не искаме да е омекнала, а с хрупкава коричка, аз не я завивам с дебела кърпа, а оставям така да изстине. Докато направя айрана или извадя бозата от хладилника :)
http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_8.html от този сайт правих и гюзлеми, децата много ги харесаха
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby karma » Wed Dec 17, 2014 10:52 am

Image Image Image
karma
романтик Асилог
 
Posts: 1251
Joined: Tue Feb 21, 2012 10:09 pm

Unread postby galiateneva82 » Wed Dec 17, 2014 1:13 pm

Такива снежковци съм правила, какво ли не мисля само да хапнат яйце [think.gif]
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Mon Apr 06, 2015 6:01 am

от нета
Козунак от тесто, престояло в хладилника една нощ: Продукти: 4 яйца и един жълтък /белтъка остава за намазването/, 1 и 1/2 ч. ч. Захар, 1 ч.ч. мазнина /1/2 разтопено масло или мас и 1/2 олио/, 1 ч.ч. кисело мляко 1 ч.ч. прясно мляко 1 п. суха мая, 1 ч.л. хлебна сода, кората на един лимон или портокал, 2-3 ванилии, брашно колкото поеме /около 1-1.2 кг./, плънка от стафиди, орехи, бадеми, локум, мармалад, натурален шоколад – каквото си харесате.

Начин на приготвяне: Маята се активира като се размива в леко затопленото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и 3 с.л. олио и се оставя да удвои обема си. През това време се пресява брашното за да се насити с кислород. В отделна купа се разбиват яйцата и захарта докато се стопи захарта, ванилиите, кората на лимона или портокала, прибавя се киселото мляко, накрая лъжичката сода. Изчаква се да се появят мехурчета от содата и се смесва с прясното мляко и маята. В брашното се прави кладенче, изсипват се по малко от готовата смес, част от мазнината и се замесва меко тесто. Останалата мазнина се добавя постепенно като се намазняват ръцете и се меси, докато се поеме цялата. Когато започнат да се образуват мехури, тестото е готово. Слага се в намаслен с мазнина голям, найлонов плик, така, че да остане място за втасване и се оставя в хладилника да пренощува /около 12 часа/. На другия ден тестото се премесва наново и се оставя малко да отпусне, след това се оформят фитили, в които се поставят по желание плънката и се сплита козунака. Готовия козунак се слага в намаслена тава или покрита с хартия за печене, оставя се да втаса, маже се с белтък, поръсва се със захар и бадеми и се пече на умерена фурна /около 160 градуса при мен/ до готовност /около 40-50 минути/. Ако от горната страна направи коричка по-бързо, покриваме с фолио, за да не изгори.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Tue Apr 07, 2015 11:20 am

Аз правя козунак и кифли по твоята рецепта,мисля че беше началото на темата. В събота ще меся, преди това нямам време. Иначе днес готвих зеленчукова паеля и свински черен дроб по селски.
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Tue Apr 07, 2015 8:11 pm

тази година се измъквам аз, няма да меся, na-facep но ще чакам с нетърпение да споделите резултати [kangura_crazy.gif]

и Гале, обръщам се към теб защото ти най-много месиш, има една макова паста, не знам дали ти е позната,
аз я познавам само в турски вариант, но може да има у нас и други, която е много хубава за месени неща, има един неповторим аромат
тук ще сложа само една питка с нея като онагледяване има картинки иначе тесто като тесто
http://www.nefistariflerim.com/2015/01/ ... i-kek.html

мак на турски е със с много смешно звучене - хашхаш/ haşhaş
се прави от смляно маково семе и маково масло
Image
малко прилича на сусамовия тахан, може да се смеси с меласа, или мед, захар и се ползва за пълнежи на кифлички, сладкиши и т.н.

сега много хора по празниците ще пътуват, ако някой има път към турско може да си купи готова паста, ето как изглежда
ImageImage
разбира се има различни опаковки и марки, основно се отглежда мак и се произвеждат продукти от него в регионите на Афион и Кютахия
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

PreviousNext

 

Return to КЛУБОВЕ




Users browsing this forum: No registered users and 1 guest