{ WELCOME }

Change Message in welcome_header.html

Музика, кино, литература...

Unread postby xhippie » Fri Feb 24, 2012 5:27 pm

Да отворим дума и за храната ни, като ежедневно задължение за домакинята, като удоволствие за сетивата,
като внимание към близките, за всеки повод, за всяко събитие и празник.

ImageImageImage

Храната не само ни дава сила за живот, но често е и опасна за живота ни.
Знаем ли винаги какво купуваме? Производителите са длъжни да слагат подробно съдържание, но често кодовете в него не ни говорят нищо.
Символи за ориентиране на нежеланите ефекти с индекс "Е":
Е-то последвано от цифра е формален начин да се обозначи хранителна добавка.
Списък на Е-тата по групи и свойства ТУК
SOS
ОПАСНИ
Е-102 Е-124
Е-120 Е-127
МНОГО ОПАСНИ
Е-123
ЗАБРАНЕНИ
Е-103 Е-111
Е-105 Е-121
Е-125 Е-130
Е-126 Е-152
ПОДОЗРИТЕЛНИ
Е-104 Е-141
Е-122 Е-150
Е-171 Е-173
Е-180 Е-241
Е-477
РАКООБРАЗУВАЩИ
Е-131 Е-210
Е-142 Е-211
Е-212 Е-215
Е-213 Е-216
Е-217 Е-330
Е-240
РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА
Е-221 Е-223
Е-222 Е-224
Е-226
ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
Е-230 Е-238
Е-231
ОБРИВИ
Е-311 Е-313
Е-312
ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО
Е-250 Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН
Е-230 Е-321
Е-322
РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА
Е-338 Е-340
Е-339 Е-341
Е-407 Е-461
Е-450 Е-462
Е-463 Е-466
Е-465* Източник
- The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs in Pediatrics
- Complete listing of E-Numbers from Northern Allergy Center, Australia.
- FDA Summary of Color Additives Listed for Use in the United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices


Учените изчислили, че за една година всеки човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Те са в основата на някои заболявания, както и на драстичния скок на алергиите, категорични са лекарите.
Най-разпространеният у нас консервант за домашно производство на туршии, натриевият бензоат, например, се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ.
От 1996 година един от популярните подсладители - цикламатът, е забранен за употреба, но само в САЩ. В останалите страни на света той е в широка употреба.
На етикетите на безалкохолни напитки, бисквити, сокове, желета, сладка, вносни кексове, сладкиши, които консумираме всеки ден, също присъства тази поредица от букви и цифри. Никой обаче не се интересува от тях, а най-многото, което проверява, е срокът на годност на продукта и евентуално калориите. Още по-малко се замисля дали те могат да бъдат потенциална заплаха за здравето. Оказва се обаче, че някои от тези букви са сигнал за евентуални алергии, други за риска от рак.
Цяла поредица от Е-та със съответните номера, са обявени за опасни и вредни. Най-подробна класация на храни, съдържащи Е-210, Е-213, Е- 330 и още много други, е направена от Британската асоциация на хиперактивните деца. Повече от 25 години тази асоциация търси връзка между хранителните добавки и свръхактивното поведение на подрастващите, което е определено като самостоятелно заболяване. Експертите са на мнение, че за проблемите на децата е виновен начинът на хранене и консумацията на храни, които съдържат определени консерванти, подорбители, оцветители.


Специално внимание към Е951 - аспартам
Image
Изкуствените подсладители попадат в две категории.
По-голямата част подсладители, като манитол, сорбитол, ксилитол и хидрогениран глюкозен сироп, имат приблизително еднаква калоричност като захарта и я заменят в много преработени храни, но те не се абсорбират лесно от организма. Захарните алкохоли, хидрогенираният глюкозен сироп и ксилитол, действително помогат за предотвратяване на зъбния кариес. Въпреки това всеки от тези подсладители може да предизвика диария, ако се консумира в по-голямо количество.
Силни подсладители, като например аспартам, ацесулфам К и захарин, на практика нямат калории и се използват главно в диетични продукти. Именно тези силни подсладители, които се произвеждат са с тревожни нежелани реакции и са причина за безпокойство.
Аспартамът,заместител на захарта, предизвика тревожни симптоми от загуба на паметта до мозъчни тумори. Въпреки одобрението на FDA/САЩ и представяйки го като "безопасна" добавки, аспартамът е един от най-опасните вещества, произвеждани някога за нищо неподозиращата общественост.
Аспартамът е силен подсладител, приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Той е бил използван по целия свят в безалкохолни напитки и други ниско калорични или без захар храни от 1974 г. до днес. За първи път е одобрен за работа в Обединеното кралство през 1982. Той е известен с името NutraSweet, аспартам или E951.
Въпреки че е широко използван, 75% от нежеланите лекарствени реакции, за хранителни добавки, които са били докладвани в администрацията на САЩ за храните и наркотиците са били относно аспартама. Такива реакции са: главоболие / мигрена, световъртеж, припадъци, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, психо тревога, световъртеж, tinitus, загуба на паметта и болки в ставите.
Също така се вярва, че някои хронични заболявания могат да се задействат или влошат от поглъщането на аспартам. За пример мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, вродени дефекти, диабет и др.

Аспартамът е съставен от три химически вещества: Aspartic/аспартанова киселина, фенилаланин, и метанол.
Aspartic acid / аспартанова киселина - 40% от аспартам.
Твърде голямо количество от тази аминокиселина може да повиши нивата на кръвната плазма на аспартат, което от своя страна влиза в мозъка и бавно унищожава невроните. До 75% от тези неврони могат да бъдат повредени, преди да се прояват клинични симптоми. При определени лица/възрастови групи, рискът е по-голям поради това, че областите на мозъка не са напълно защитени от физически бариери (например по време на детството или друго увреждане на мозъка).
Фенилаланин - 50% от аспартам.
Това е аминокиселина, която обикновено присъства в мозъка. Хора с определени генетични разстройство, като(PKU) може да не разграждат тази аминокиселина и високите нива в мозъка да бъдат смъртоносни. Доказано е, че поглъщането на аспартам може да доведе до завишаване нивата на фенилаланин в мозъка, дори и при хора, които не страдат от PKU. Това може да бъде особено опасно за кърмачетата и ембрионите.
Метанол (метилов, дървен алкохол) - 10% от аспартам.
Това е смъртоносна отрова, която е причинила смъртта на много алкохолици. Метанолът постепенно се освобождава в тънкото черво, когато аспартама среща ензима химотрипсин. Това поглъщане се увеличава, когато аспартама е загрят над 30 ° С, а такава е температурата в човешкйото тяло. При тази температура се наблюдава и разграждането на метанол до мравчена киселина и формалдехид. Американски войници по време на "Пустинна буря" са били лекувани с огромните количества аспартам - подсладени напитки, които са били тогава загрявани на Саудитското слънце. Същите тези войници сега страдат от заболявания, подобни на формалдехидно отравяне.

Diketopiperazine / Дикетопиперазин(DKP):
DKP е страничен продукт от влиянието на аспартама. Той се формира в течни продукти, съдържащи аспартам и при продължително съхраняване. DKP, когато попадне в червата, нитрозопроизводните микроорганизми произвеждат съединение, което е подобно на химическото вещество N-nitrosourea, мощен причинител на мозъчни тумори.

Болести причинени от аспартам или усложняващи други болести:
- Правени са изследвания, които доказват, че асмартамът довежда до вродени мозъчни увреждания при малките деца, на родители консумирали аспартам. За съжаление, много от изследванията и резултатите от тях не са видяли бял свят. Умишлено се укрива и до днес информация за марката Nutra Sweet. Тъй като продукта не е спрян проявата на мозъчни тумори при хора над 65 години е нарастнало с 67%.(1973-1990).
- Диабет. Според диабетолога Робъртс, член на американската асоциация на диабета, аспартамът води до:
усложняване на клиничния диабет; причинява усложнено усвояване от диабетиците на инсулин или перорални лекарства; Води до влошаване на други диабетични усложнение като ретинопатия, катаракта, невропатия и gastroparesis; Причинява гърчове (инсулинови реакции)
Отбелязани са големи подобрения във функциите на болните след избягване на аспартам, и бързото усложнение, когато пациентът започне наново прием на аспартамови продукти.
- Емоционални разстройства.
- Епилепсия.

Все още се води тъй наречената война срещу аспартама. За ваше добро, избягвайте продуктите съдържащи Е 951.


След внимателен подбор на продуктите, храната може да носи само здраве и удоволствие, което най-вече смятам, че ще можем да споделим в тази тема. А именно: кулинарен опит, лични шедьоври, техники на готвене, уреди в помощ на домакинството и не на последно място обредни традиции в храната за празник.
Смисълът на думата "гурме" отдавна вече не е - чревоугодник, а демонстрира клас и вкус към храната, напитките и живота.
Надявам се да има доста любители на темата и да споделят опит. cooking
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sat Feb 25, 2012 7:37 pm

През 2012 година Сирни Заговезни се падат на 26 февруари, демек - утре.
След този ден е началото на Великденските пости. На Сирни Заговезни се приготвят ястия, които са от млечни продукти.
Поднасят също и варени яйца, халва, риба и задължително баница със сирене.
Аз си имам изпитана рецепта за тънки кори и утре ще направя нея:

Баница със сирене с готови фини кори:
 1. Един пакет кори - 500гр.
 2. 1 кисело мляко - 400гр.
 3. 6 яйца
 4. 1 п.масло-125гр. разтопено; 1/2 от него в сместа,
  другата част за мазане на тавата и отгоре на баницата
 5. 3/4 ч.ч. брашно
 6. 1/2 ч.л. сода
 7. 500 гр.сирене - наронено

Корите се разстилат, останалите продукти се смесват и от получената смес се сипва по един черпак на кора.
Навиват се на руло и после на охлюв в намаслената тава. От сместа съм си отделила един черпак, с нея заливам
тук-таме готовата баница, за да не изпръхват корите, останалото масло също го наръсвам и във фурната.
На 200 tC за 40 минути.
Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby karma » Sun Feb 26, 2012 9:24 pm

Я каква вкусна и хубава темичка сме си имали. Замирише ли ми на баница първа съм. За днес бях спретнала моята си рецепта, но следващия път обезателно ще пробвам и твоята рецепта Хипи. eating
Аз ще се включа в кулинарното шоу с една рибена салата, която правя, когато искам да изненадам гостите си. От опит казвам върви и с водка и с ракия, и то по-много.
Рецептата е от интернет пространството, но излезе вкусна и сполучлива още от първи опит. Моля, заповядайте!

Салата Мимоза
Необходими продукти:
500 г майонеза
200 г риба тон от консерва
3 бр. картофи
2 глави лук
1 глава червено цвекло
2 бр. моркови
3 бр. мариновани краставички
1 връзка зелен лук
5 бр. яйца

Начин на приготвяне:
Сваряват се поотделно морковите, цвеклото, картофите и яйцата. Отделно се настъргват на едро ренде морковите, цвеклото и картофите. Белтъкът на яйцата се настъргва на ситно ренде, а жълтъкът се отделя. Лукът се нарязва на ситно. На дъното на стъклена прозрачна купа се нарежда изцедената риба, покрива се с тънък слой майонеза, отгоре се слагат настърганите белтъци и отново се намазва слой майонеза. Слага се лукът и върху него отново майонеза, нарежда се цвеклото, пак слой майонеза, отгоре картофите и още един слой майонеза. Поръсва се плътно отгоре с нарязания зелен лук и се поръсва с раздробения жълтък.

По желание майонезата може да се смеси със 60-70 г заквасена сметана.
Салатата изглежда така
Image Салата Мимоза
и така Image Салата Мимоза
Правила съм я и в двата варианта. Гостите ми харесват първия, който е подреден на отделни слоеве и изглежда доста ефектен (особено в кръгла купа), защото е разноцветен от продуктите. Със сметаната не съм опитвала, защото за моя вкус майонеза и сметана ще ми дойдат в повече.
Пробвайте! Да ви е сладко! [drinks.gif]
karma
романтик Асилог
 
Posts: 1251
Joined: Tue Feb 21, 2012 10:09 pm

Unread postby galiateneva82 » Mon Feb 27, 2012 2:58 pm

[28307_696.GIF] Хипи мерси за рецептата за баница , у нас често я правя по различни рецепти , дори днес ще правя тази дето е с лимонада Image Баница с газирана вода - III вид
Аз нямам много стаж в готвенето , но за рецепти ползвам сайта от който е рецептата на karma http://www.receptite.com/ пробвала съм доста манджи и винаги стават много вкусни

вчера правих това тесто Image Тесто за пица - бързо за втори път , пицата стана невероятна

Иначе месото е на почит у нас , без него не сядаме на масата , палачинки често правя
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Tue Feb 28, 2012 9:35 am

Ако някой е решил да пости ето календар
Image
препоръка за постите от проф.Байкова - диетолог
Православната църква е определила много мъдро времето за пости в тези периоди и сезони от годината, когато имаме най-остра необходимост от тях. Например, Великият пост, който започва в понеделник, се спазва в продължение на 40 дни до Великден. Той идва след период, в който организмът ни е натоварен от тежки ястия и туршии през зимата. По-леката, растителна храна го разтоварва от токсините и мазнините.

В пълната му строгост могат да си го позволят само напълно здравите хора между 30 и 60-годишна възраст. Повечето от нас обаче страдат от едно или друго хронично заболяване – гастрити, язви, алергии, бъбречни заболявания. Затова се препоръчва да не се прибягва към стриктното му спазване преди консултация с лекар. Църквата също позволява той да е облекчен за болните.

Отказването от месни и млечни храни продължително време не се препоръчва на жените във фертилна възраст, защото всеки месец те губят кръв. За нейното възстановяване е необходимо в храната им да присъстват много белтъци и желязо. Те се намират в концентрирано състояние в месото, рибата и яйцата. Едва след тях са млечните продукти, тъй като в тях се съдържат белтъци, но пък са бедни на желязо, което е така необходимо за нормалното кръвотворене.

Една кръвна клетка живее 6 дни, умира, но след нея веднага се създава нова. При по-голяма загуба на кръв и непълноценно хранене, особено в по-продължителен период от време, вместо за 6 кръвните клетки започват да се възстановяват за 30 дни. Организмът на възрастните хора е изтощен, при това страдат от множество хронични заболявания. Затова те също не бива да постят продължително време. Тези, които обаче го направят, трябва да отговеят много внимателно – да се захранят постепенно и в никакъв случай да не се нахвърлят на много и тежка храна на Великден.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Sat Mar 03, 2012 6:35 pm

Тъй като готвя предимно вегетарианска кухня, мога да дам принос към постите
с изпитани рецепти. Днес стана дума за лещата, та ето една рецепта за:
10 кюфтенца от червена леща.

 1. 1ч.ч. червена леща
 2. 1 кубче бульон
 3. 3ч.ч. вода
 4. подправки:
  1 ч.л. чесън на прах, 1ч.л. смлян кимион, магданоз
Лещата се сварява до извиране на водата и да започне да прави пътечка,
добавят се подправките и се оставя да изстине напълно.
Оформят се кюфтенца, овалват се в брашно, потапят се в купичка с олио
и се нареждат в тавичка през разстояние. Пекат се 15 мин. в загрята на 200 градуса фурна.
Изваждат се от тавичката след като изстинат.
Като гарнитура към мръвка или към тях гарнитура за постноядците, все са хубави.
Image
Галя е казала, че често прави палачинки, и у нас са на голяма почит и повод за всякакви фокустническа номера с подмятането им [smeese.gif]
но рядко се хващам да правя и като реша пържа поне по 40 броя. Винаги ми остават няколко и после ги правя на различни неща.
Единия вариант е да задуша наситнени зеленчуци, с тях да напълня палачинките, вместо канелони, подреждам ги в тавичка,заливам с доматен сос
настърган кашкавал и да се запекат.
Другия вариант е да направя солена торта, с каквото имам, снежанка, туршия, сирена, като всяка палачинка я мажа или с майонеза, или с горчица.
Трети вариант е сладка торта, м-у палачинките смлени орехи и мед, но това по-рядко правя.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Sat Mar 03, 2012 9:56 pm

[28307_696.GIF] Хипи солената торта съм я опитвала ,много ми харесва eating ама вкъщи се мажат със сладко или шоколад и се изяждат почти веднага.
Понякога правя на децата солени - в средата шунка и кашкавал(сирене ) навиват се на руло, отгоре настърган кашкавал и се запичат леко

Кюфтетата от леща ще ги пробвам ,дано ги ядат , че иначе на супа не я помирисват дори.

Днес готвих постна супа , от всякакви зеленчуци каквито има в момента , шницели и картофени кюфтета

Рецептата за картофените кюфтета я взех от тук Image Картофени кюфтета с майонеза

А за шницелите рецептата е много лесна за запомняне

500г кайма
5 с.л.брашно
5 с.л.кисело мляко
5 с.л. газирана вода или бира
5 яица
1/2 ч.л хл.сода
1 глава лук, настъргана
подправки се слагат на вкус , аз слагам чубрица и малко черен пипер

забравила съм да напиша начина на приготвяне [kz9se9.gif]

Всичко се обърква много добре , само содата с млякото се смесват отделно и се прибавят към останалите съставки, аз оставям сместа да престои в хладилник 1 час , но може да се пържат и веднага .Пържи се в силно загрята мазнина .

Приятен апетит
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby elif1971 » Mon Mar 05, 2012 9:34 am

Рецепта за ШОКОЛАДОВА БОМБА
Необходими продукти:
5 яйца 1 1/2 ч.ч. захар 2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. олио 6 с.л. преварена изстудена вода 1 пакетче бакпулвер 2 пакетчета ванилия 2 капки есенция от ром ( по желание ) 1 пакетче какао За украсата: 1 пакетче шоколадови пръчици 1 бурканче течен шоколад

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, след това се добавя захарта и пак се разбива, слагат се водата, олиото и брашното и се разбърква. След това се прибавя какаото, ванилията, бакпулвера и есенцията. Разбива се докато се получи хомогенна смес. Тя се излива в предварително намазана с олио кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20 - 25 мин.
След като изтине се намазва обилно с шоколад и отгоре се поръсва с шоколадови пръчици. Оставя се да се втвърди за около 15 мин и е готов за консумиране.
Да ви е сладко/afiyet olsun Image
elif1971
Регистриран
 
Posts: 63
Joined: Tue Feb 21, 2012 9:06 pm

Unread postby xhippie » Tue Mar 06, 2012 1:14 am

Аууу, Елиф, както цял ден ми се яде шоколад и едва устисках, ти с тази шоколадова бомба направо ми подпали фитила [sign0020.gif]
Ще се пробва непременно. И едни шницелчета прицелих to-go-mad

Исках нещо по-лекичко да ви сложа, но ме мързеше да преписам от тефтера,
та като намерих тоз младеж да обясни нагледно как се прави ливанската шопска салата, веднага го примъкнах тука.
Сега е много подходяща, вече туршиите са ни поомръзнали, и нещо свежо и витаминозно идва таман за пролетно настроение.
Моята рецепта е с малко по-различни пропорции, но и това е добре, а и всеки според вкуса си може да я префразира.
Аз суров лук не ям и не слагам.
Image
Image
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby karma » Wed Mar 07, 2012 7:32 pm

[420.gif] Оффф, на мен тази тема май ми е противопоказна. Аз много обичам да готвя cooking и похапвам eating съответно, а тук постоянно се мъдрят всякакви вкусотийки и аз искам да опитам всичките. [kz9se9.gif]
Но сега да се похваля с моите кюфтета от леща.Image
Поради липса на червена леща ги направих с обикновена, разбира се в двойна доза, като едното кубче бульон замених с 1 морков и глава лук. След като ги сварих, пасирах и следвах стъпките на Хипи от рецептата. Резултатът повече от отличен, а вкусът страхотен. Гарнирах с една прясна салата и чашка ракия. shy
Ако обичате постна кухня непременно пробвайте (аз по принцип леща на яхния не ям, само на салата и това сега, което пробвах, но знам че ще повторя)
Аз днес ще Ви предложа една рецепта за баница с коприва (нали сме по време на пости, а и пролетта приближава, както казват старите баби – да се хванем за зелено)
Баница с коприва
Продукти: 1 пак. кори; 500-600 г коприва (нарязана и попарена); 1-2 стръка праз, или 2 глави стар лук, или 1 връзка пресен лук; 300 г натрошено сирене; 4 яйца; 1/2 ч. ч. олио 1 коф. кис.мляко +1м.л.сода
Начин на приготвяне: Лукът се задушава в малко вода и олио, добавя се копривата и се задушава още няколко минути (ако сте фенове на експериментите като мен добавяте малко чесън на прах и чер пипер – въпрос на вкус). Към така приготвената смес добавяте натрошеното сирене, разбитото кис.мляко със содата и яйцата. Разбърквате добре всичко.
В намазнена тава слагате една върху друга 2 кори , обилно от плънката с лъжица до изчерпване на продуктите. Нарязава се преди печене и се залива с масло. Пече се на 200 градуса около 20 мин. (зависи от фурната).
Afiyet olsun!
karma
романтик Асилог
 
Posts: 1251
Joined: Tue Feb 21, 2012 10:09 pm

Unread postby xhippie » Sun Mar 11, 2012 7:41 pm

Баници, баници, ама трябва и олекване, та една постна супа, ужасно вкусна и лесна.

Трябват ви от къдравите китайски спагети - нудълс

1 голяма зелена чушка + 1 морков се задушават с малко вода и 1ч.л. олио
1 зеленчуков бульон /ако ползвате/
1 сварено яйце и нарязано на кубчета
1/2 л вода
1/2 пакет от спагетите

Туй всичкото е за две порции, но аз по толкоз готвя, вие си умножете.

Ето и една яхнийка с праз:

Бялото на 2 стръка праз нарязано на едро
1 голям морков, също на едри филийки
7-8 гъби на половинки
5-10 маслини
Всичкото се задушава с малко вода и масло/зехтин, 1 дафинов лист, чубрица, червен пипер
и 1с.л. брашно да не е оцъклен соса. т.е. да не е бистър
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Sun Mar 25, 2012 10:29 pm

[28307_696.GIF] днес пържих риба Пангасиус пане


за гарнитура правих картофи соте , приготвям ги по следния начин :

предварително казвам много съм зле с мерките като готвя почти не меря , ама пък манджите ми се получават [smeese.gif] та :

500 г картофи
маргарин , масло или олио кой каквото предпочита
вегета на вкус
копър -сух или пресен , на вкус
сол не слагам защото във вегетата има , но всеки да си преценя като опита , ако има нужда се добавя
може да се сложи и чесън 1-2 скилидки

картофите се сваряват , обелват се и се нарязват на кубчета, запържват се в мазнината докато хванат коричка, прибавя се вегетата, копър , чесън и се сервира

Веднъж седмично правя риба , освен филе от бяла риба , приготвям и скумрия , предлагам ви една лесна марината

за около 2 скумрии , не от най-големите , общото им тегло да е около 1 кг
3 к ч оцет
3к ч олио
След като се почистят от вътрешностите ,измива се добре, аз я обезкостявам предварително, (ама това не е задължително ) режа ги по дължина и после на порции .
Нарежда се в подходящ съд , тавичка например , залива се с олиото и оцета и се оставя в хладилник 1-2 ч може и повече.Пече се във фурна може и на цяла или на грил и долна фурна при 200 градуса
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Sun Mar 25, 2012 10:42 pm

Ммм ще я пробвам таз маринатка, че аз поне три пъти седмично съм на риба.
Ама сотето ти малко сложно ми се видя. Аз направо ги режа на по-дебели кръгчета картофите и ги задушавам с вода и масло, докато изври водата и се запържат,
но може твоите да са по-хубави, ще ги пробвам и така. То не за сложнотията на варенето, но нали картофите се белят топли, а аз топло не мога да пипам [f205c7259ed599b7b20bc2a63d8780c2.gif]
Нали разправят, че който го е страх от топло, го е страх от свекървата. Мога да го опровергая, не е от това [smeese.gif]
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Thu Mar 29, 2012 8:36 pm

Прияло ми се е пица, ама не точно пица, а турско пиде, та да споделя рецепта

Може да ползвате готово тесто, но който не го мързи може и да си замеси

Продукти за тестото:
1п.-суха мая/11гр./
1ч.л.-захар
1ч.л.-сол
3с.л.-зехтин
1 1/2ч.ч.-хладка вода
брашно колкото поеме за меко тесто, около 4ч.ч. / 600гр.

Тестото се меси върху леко набрашнена повърхност в продължение на 10 минути или докато стане гладко и еластично.
Намажете голяма купа със зехтин. Поставете тестото в купата и го намажете отгоре също със зехтин.Покрийте с фолио и се оставете на топло място докато тестото удвои размера си.
Загрейте фурната до 230 ° C. Сложете го върху леко набрашнена повърхност и месете в продължение на 2-3 минути или докато тестото се завърне в оригиналния му размер. Разделя се на 5 равни части и всяка част се разточва на тънка кора с овална форма в размер 15 х 30 cm. Сложете ги в тава и натиснете с пръстите горната повърхност. Слагаме плънката и прегъваме крайчетата като захлупваме част от пълнежа. Леко се покрива с фолио и се поставя на топло, за да втаса в продължение на 20 минути или докато тестото се увеличи с 1-2см. Пече се в предварително загрятата фурна 20 минути.
Плънките може да са най-различни, като за пица или пък само яйце и сирене, според случая и наличното в хладилника.
Ето и готовите как изглеждат.
Imageможе да го сервирате нарязано Image
предлагам ви и моята вегатарианска плънка - задушен лук, спанак, малко синьо сирене, кедрови ядки, зехтин, кимион и дом. пюре. като се запекат пидетата, към края настъргвам и кашкавал.
не давам пропорции, защото зависи от броя на пидетета, които ще пълните с нея.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby galiateneva82 » Sun Apr 01, 2012 11:05 am

Днес готвя Леща яхния

а по- късно [viannen_10.gif] Соленки Ники
Image
Ако един мъж не може да накара една жена да се усмихва, да се чувства щастлива и желана, значи или не я обича истински или не е никакъв Мъж !!!
galiateneva82
User avatar
виден Муцофил
 
Posts: 1668
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:55 am
Location: при Мурат

Unread postby xhippie » Sun Apr 08, 2012 12:10 pm

Пролет е, тиквичките настъпват, ето и моето
СУФЛЕ С ТИКВИЧКИ
Image
1кг. настъргани и отцедени тиквички
1ч.ч. наронено сирене
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
3 с.л. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1щ. сода
1 връзка копър + 1 връзка магданоз, черен пипер, сол

Всичко се разбърква заедно, изсипва в тавичка и се пече.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Fri Apr 13, 2012 12:57 am

Време е да се замесят козунаци, ето една изпитана от мен рецепта, иначе е на Иван Звездев
няма блъскане, няма потене, много по-бързо, а ефекта е чудесен, отбелязала съм си рецептата в тефтера с +++, което е отличен резултат.
Image

1кг. брашно
50гр.мая
200 мл пр. мляко
5 яйца
250гр. захар
щ. сол
160 гр. мазнина - 80масло+80олио
ванилия, лимонова кора

Маята се захваща предварително
Мазнината се стопява заедно със захарта, млякото и разбитите яйца да са затоплени
Всички продукти се замесват заедно до гладко тесто, което не лепи,
Втасва, правят се фитили, които могат да се търкалят по масата, увиват се, втасват пак,
мажат се с яйце и се поръсват със захар. Пекат се в 2 тави по около 30 мин. на 200 градуса.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby Vanja » Sun Apr 15, 2012 7:59 am

Хипи, благодаря ти за рецептата. [236.gif]
За първи път правя козунаци и се получи. [ya-ya] Децата го изядоха, докато беше още топъл. ham-ham
Image Image

Графа, Любо и Орлин - Заедно
Да направим нещо малко, но за някой друг.
Vanja
User avatar
маман Еми - тъщата на къщата
 
Posts: 1320
Joined: Tue Feb 21, 2012 9:01 am
Location: в кабинета на Директора

Unread postby xhippie » Wed May 02, 2012 8:06 am

Ванче, много се радвам, че ти се е получил козунака, от същото тесто правя и рула с шипков мармалад.
В мармалада добавям малко галета, за да е по-гъст и да не се разтича.

Вече има коприва и се възползвам от нея за красота и здраве по няколко начина.
Image
Вчера сварих почти един казан и една част отделих /колкото една купичка от 300мл/ изцедена добре
добавих 1 яйце, 2с.л. брашно и малко галета и изпържих на кюфтета, около 14 броя излизат.
към кюфтетата сос от кисело мляко+1с.л. майонеза, чесън и копър.

Друга част пасирах и както баба ми казваше - на джуркана коприва или по-модерно сега - на крем супа,
в нея малко от бульона, прясно мляко, малко масло и повечко наронено сирене. Обожавам я така. [lick lips.gif]

Бульона от копривата, изстуден не е толкова неприятен, с една част почерпих по чаша - за хубава кожа
и с една част си изплакнах косата - за блясък и здравина.

Копривата предизвиква обикновено неприязън, но е много полезна, дано имате възможност да се възползвате от качествата й.
Ето още идеи за приложението й:
http://www.hera.bg/s.php?n=597
http://recepti.gotvach.bg/%D0%9A%D0%BE% ... 0%B2%D0%B0
http://www.doctorbg.com/page.php?id=13323
http://www.ekak-zdrave.bg/bilki-i-otvar ... koprivata/
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Unread postby xhippie » Wed May 02, 2012 8:07 pm

Да се отчета с един супер лесен и бърз за приготвяне сладкиш.
Какво по прозаично от бисквитена торта, но се оказа, че събрах овации с нея и вече попуряността й расте,
ако не е стигнала до вас ето я:

2п. от малките или 1 голяма оп. обикновени бискивити "Житен дар" - начупват се на парченца, /докато си късате нервите със Сускунлар пред ТВ-то, става без да усетите/
250гр./1 малка кутия/ маргарин
2 с.л. какао
2 с.л. захар
2големи или 3 средно големи ябълки - настъргани на едро ренде, щото аз нямам нерви за ситното, но ако се е спекъл филма може и на ситното да ги подкарам

идея за украса - 1 малка сметана/200гр/- шоколадче "Кума лиса"или няколко бонбона, ако ви се задържат вкъщи.

Всичко изброено го измачкавате добре заедно, не съм пропуснала мляко, просто не се слага.
в една подходяща чиния го оформяте във вид и размер на торта. След това аз лично го замазвам с една малка сметана отвсякъде, за да скрия рошавото,
настъргвам шоколад за украса, дори и на парченца да се начупи, предпочитам пред пръчиците, но варианти за украса според наличното, захлупвам я в кутията за торта и в хладилника.

Важно е да се приготви късно вечерта, та да няма наблюдаващи колко е омекнала през час и да се изяде преди да е попила сока от ябълките.
За сутрешното кафе е идеално допълнение, а и за всяко друго време.
ImageСВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И ЩАСТИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ!
Ако разтвориш доверчиво ръце, ще разбереш кой иска да те прегърне и кой – да те прикове към кръста.
xhippie
User avatar
Скромна и невинна
 
Posts: 5038
Joined: Fri Feb 17, 2012 8:22 pm
Location: в Матрицата

Next

 

Return to КЛУБОВЕ
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest